Black Friday 2021Black Friday 2021

De lof der zotheid – Erasmus Desiderius

lof-der-zotheidZo af en toe komen we ook oude werken tegen die nu via Gutenberg gratis als ebook gedownload kunnen worden. Hieronder ook het boek van Erasmus, namelijk Lof der zotheid. Het is een boek vol met stellingen en satire die je op het verkeerde been zetten en toch vermakelijk en leuk is om eens te lezen. Ben u ook eens benieuwd naar wat Erasmus geschreven heeft en o.a. beroemd mee geworden is, lees het boek dan maar eens.

Gratis boeken downloaden biedt u ook dit boek weer helemaal gratis te downloaden aan. Aangezien we zelf geen boeken hosten wordt u doorgestuurd naar de auteur en/of uitgever zijn website voor de gratis ebooks te downloaden. Hier komt als het goed is geen registratie of wat dan ook te pas, mocht dit anders zijn laat het ons dan zo spoedig mogelijk weten zodat we de link kunnen aanpassen/ verwijderen.

Een korte omschrijving:

Bijna vierhonderd jaar geleden schreef Erasmus zijn beroemdste werk, de ‘Lof der Zotheid’, in het huis van zijn Engelse vriend, de geleerde humanist en politicus Thomas More. Het schrijven kostte hem niet meer dan een week. Het idee voor deze satire was hem ingevallen toen hij de Alpen overtrok vanuit Italië op weg naar Engeland, in de zomer van 1509. Hij werd geïnspireerd door de naam van de vriend naar wie hij op weg was: ‘Moriae enkomion’ is de Griekse titel, waarin ‘Moria’, Zotheid, een toespeling is op Mores naam.

De ‘Lof’ hoort tot het al in de oudheid populaire genre van de paradoxale lofrede, waarin geprezen wordt wat niet prijzenswaardig is. Erasmus laat zich dan ook vaak inspireren door de sarcastische Griekse humorist Lucianus (120-180), die hij samen met More vertaald had. Daarnaast verwerkte hij natuurlijk, in de beste humanistische traditie, talloze citaten van antieke auteurs in zijn werk.

De ‘Lof’ is uniek doordat de lezer voortdurend op het verkeerde been wordt gezet: moet hij in deze lofprijzing dóór de Dwaasheid ván de Dwaasheid haar uitspraken over de dwaasheid van alles en iedereen, inclusief de Kerk en haar dienaren, serieus nemen of is alles ironie? Of soms het een en soms het ander?De ‘Lof der Zotheid’ is hilarisch, soms sarcastisch, op het bijtende af. Geen klassieker uit de wereldliteratuur heeft zoveel generaties aan het denken gezet en geleerd met open blik en gezond verstand de wereld te bezien….

Titel – Lof der zotheid
Auteur – Erasmus Desiderius
Verschijningsjaar – 2009

Prijs – Gratis als E-book te downloaden


Download linksDownload

1 Reactie
 1. Dat is een oud boek, die heb ik ooit nog voor mijn Nederlands een boekverslag moeten schrijven. Ik vond het maar een vaag boek met soms wel wat leuke stukjes humor erin..

  Laat een reactie achter

  Note
  Mocht er een download link niet meer werken of ontbreken, dan kunt u dit melden via ons contact formulier.
  Gratis boeken downloaden
  Logo