Black Friday 2021Black Friday 2021

Hoe lees je ebooks op Windows en/of Android?

Bezitters van een (Windows) PC en een Android telefoon of tablet kunnen e-boeken lezen zonder extra kosten. Uw complete bibliotheek van e-boeken bewaart u op de PC. De smartphone, de tablet of de eReader is uw ‘leesplank’ waarop alleen de boeken staan die u aan het lezen bent of binnenkort wilt gaan lezen. In dit artikel leggen wij u in het kort uit wat de mogelijkheden zijn van een e-book lezen op uw Windows PC, op een Android apparaat zowel een tablet als uw smartphone, en we leggen u uit hoe u deze kunt synchroniseren. Wilt u weten wat de gratis mogelijkheden zijn?

Calibre, uw bibliotheek op uw PC

De PC is ideaal om al uw e-boeken op te bewaren. Het gratis bibliotheekprogramma Calibre is daarbij een onmisbare hulp. U kunt Calibre downloaden van https://calibre-ebook.com/download en installeren. Het is aan te raden om een aparte directory/map op uw harddisk aan te maken (bv c:\eBoeken). Eerst in Calibre aangeven waar alle boeken moeten worden opgeslagen en pas daarna beginnen met het importeren van boeken. Zo kunt u gemakkelijk een backup maken van uw gehele bibliotheek.

Niet alleen op deze website https://www.gratisboekendownloaden.net/ zijn gratis e-boeken te vinden. Kijk ook eens rond op Smashword.com en op Google Books (https://books.google.nl/), waar duizenden boeken gratis te downloaden zijn. Sla nieuwe, gedownloade boeken (tijdelijk) op uw bureaublad op. Start daarna Calibre en kies voor ‘Importeer’. Daarna kunt u sorteren, filteren, lezen, informatie ophalen of handmatig aanpassen. Een andere manier om boeken te vinden is via de button ‘Boeken verkrijgen’ op de werkbalk van Calibre, waarna u uit een indrukwekkende lijst van ‘winkels’ kunt kiezen.

Elk .txt-bestand of .doc-bestand kan ik in Calibre importeren en omzetten naar een ePub e-boek, dat ik vervolgens op mijn telefoon mee kan nemen.

Download Calibre hier nu helemaal gratis

e-boeken ‘uitlenen’ van de PC-bibliotheek naar de Android-lezer

 

Met een USB-kabel verbindt u uw telefoon (of tablet of eReader) met uw PC. Vaak moet er op de telefoon aangegeven worden dat er bestandsoverdracht plaats gaat vinden. In Calibre kiest u voor Verbinden/Delen en vervolgens zoekt u de map (bv PocketBook) op uw telefoon waar de e-boeken staan. Daarna kunt u boeken in uw Calibre bibliotheek selecteren en ze met een druk op de knop opslaan op de telefoon.

Zo houdt u altijd alle originele boeken op uw PC. Als er iets met de telefoon gebeurt raakt u geen boeken kwijt.

Een alternatief is om gebruik te maken van opslagruimte op het internet, zoals Google Drive, DropBox of OneDrive van MicroSoft. Als u zowel met uw PC als met uw tablet of smartphone deze opslagruimte kunt bekijken, dan is het een kwestie van uploaden vanaf de PC en downloaden op het apparaat waarop u de boeken wilt lezen. Ook boeken uitwisselen met familie en vrienden, via email of Whatsapp, is vrij gemakkelijk. Als een of meer eReaders op de telefoon zijn geïnstalleerd zal Android vragen met welke app dit ePub-bestand geopend moet worden. App PocketBook maakt dan direct een kopie van het boek in de map PocketBook. Wel even de boeken die op de telefoon ontvangen zijn ‘doorsturen’ naar de PC, waar alle originelen worden bewaard.

 

Apps voor Android tablets en smartphones

Als u in bijvoorbeeld Google Play Store naar ‘ereader’ zoekt, komt u nogal wat applicaties tegen. We hebben er heel wat getest en zetten de conclusies voor u op een rijtje. Alle onderstaande apps kunnen nagenoeg de gangbare e-boek bestandsformaten aan en zijn prima om mee te werken.

  1. Onze favoriet is PocketBook: Geen reclame, heel fijn om mee te werken, een mooie app met alle functies, volledig Nederlands, heeft een ‘voorleesfunctie’ (Text-To-Speech) in alle talen, heeft een widget (waarmee u het laatste boek of de laatste vier geopende boeken direct vanaf uw ‘start-scherm’ kunt openen). We missen de mogelijkheid om de flaptekst te lezen, maar verder konden we geen enkel minpunt ontdekken.
  2. ReadEra – Heeft geen voorleesfunctie en ook geen widget, maar wel ‘boek-info met flaptekst’.
  3. ALReader – Iets minder ‘sexy’ dan PocketBook en ReadEra. De voorleesfunctie werkt eigenlijk alleen goed bij Engelstalige boeken. Geen widget. Geen flaptekst.
  4. eBoox – Niet in het Nederlands, minder uitgebreid dan PocketBook. Heeft een widget.
  5. Lithium – Vergelijkbaar met eBoox: niet in het Nederlands en minder uitgebreid dan Pocketbook. Geen widget.
  6. Librera – Heeft alles wat PocketBook ook heeft, zelfs de ‘flaptekst-info’, maar… wel reclame.
  7. eReader Prestigio – Heeft alles wat PocketBook ook heeft, alleen is alles in het Engels en… bij het sluiten van elk boek verschijnt er een advertentie (de niet-gratis versie is vrij van reclame).
  8. Aldiko – Dit was altijd de prettigste app om mee te werken, maar Aldiko is commercieel gaan denken en heeft de gratis versie niet alleen uitgekleed maar ook volgestopt met bijzonder irritante advertenties. Ook de Pro-versie krijgt slechte recenties.
  9. Kindle en Kobo Books – Dit zijn eReaders welke door de grootste online boekverkopers (respectivelijk Amazon en Kobo Rakuten) zijn gemaakt om zoveel mogelijk titels uit hun eigen catalogus te verkopen. Amazon buit hun personeel uit en betaalt schandalig lage royalties aan de auteurs van boeken, dus die gaan we hier echt niet promoten.

 

Het ongekende leesplezier van e-boeken

Onze ervaring is dat (te) veel e-boeken op de telefoon het leven niet overzichtelijker maakt. Gemakkelijker is het om een beperkt aantal e-boeken ‘op de leeslijst te zetten’. Zodra u een boek gelezen heeft kunt u het gewoon van de telefoon verwijderen.

E-boeken zijn meestal vrij kleine bestanden. Tolkien’s trilogie «Lord of the Rings» is even groot als een foto (1 tot 2 Mb).

U neemt tien spannende thrillers en vijftien romantische romans mee op vakantie zonder dat ze ruimte in uw koffer innemen. Met een bundel korte verhalen op uw telefoon wordt wachten bij de dokter of reizen met het openbaar vervoer opeens een stuk leuker. Dat saaie boek voor werk of studie zetten we op de smartphone: de Text-To-Speech ‘voorleesfunctie’ maakt er een luisterboek van dat we met een draadloze koptelefoon of oordopjes doornemen terwijl we een uurtje joggen of de hond uitlaten in het bos. Ik lees een quote die ik in mijn scriptie wil gebruiken? Even markeren en delen naar mijn e-mail, kopiëren naar mijn notitieblok of bewaren op mijn Drive in de cloud. Dat Engelstalige boek bevat een woord dat ik niet ken? Ik markeer het, kies in het pop-up menu voor ‘vertaling’, en het is direct duidelijk. Op dezelfde manier kan ik met Google of in de Wikipedia encyclopedie naar achtergrondinformatie zoeken. Als ik in de supermarkt vergeten ben wat ik allemaal nodig heb voor Moussaka, dan kijk ik even in mijn zelfgemaakte Recepten-ePub op mijn telefoon en vergeet ik niets. Probeer dat maar eens met een gedrukt boekwerk.

Met gratis e-boeken, een gratis PC programma en een gratis eReader app gaat er opeens een nieuwe wereld vol informatie en vermaak open.

 

 

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      Note
      Mocht er een download link niet meer werken of ontbreken, dan kunt u dit melden via ons contact formulier.
      Gratis boeken downloaden
      Logo