De school vanuit huis – Handige boeken en websites om kinderen thuis te begeleiden

Het is dan eindelijk 2021 en waarmee gaan we beginnen? Ja we gaan beginnen met onderwijs vanuit huis. Als je jonge kinderen hebt kan je je borst weer nat maken, want mijn ervaring is dat de meeste basisscholen, ook al doen ze zo hun best gewoon niet ingericht zijn op thuis onderwijs. Je krijgt wel een schema met wat ze moeten doen, er is een inbelmoment waar ze klassikaal les krijgen via een Microsoft Teams, Zoom of Google classroom/hangouts. Alleen daar blijft het vaak wel bij. Van de 6,5 uur per dag die een kind gemiddeld naar school gaat, heb je een thuis lesprogramma van ongeveer 2,5 uur en that’s it.

Nu kan je denken ok, als de school dit meegeeft dan zal het wel voldoende zijn. Alleen jij kent je kind het beste en we zijn allemaal bang voor het feit dat je kind hierdoor een achterstand gaat oplopen waar ze straks op het voortgezet onderwijs last van gaan krijgen (ook al is hier het probleem met thuis onderwijs natuurlijk ook aanwezig). Heb je een kind welke goed zelfstandig kan werken aan de hand van een dag/weekplanning dan mag je van geluk spreken, de meeste kinderen moet je namelijk als ouder toch echt gaan begeleiden/controleren. Kortom een drukke tijd voor kinderen en ouders. Wij wensen je alvast veel succes hiermee, en hieronder heb ik een paar handige websites voor je op een rij gezet en boeken die je eventueel kunnen helpen met aanvullende opgaven.

Handige websites voor rekenen

Rekenen is iets wat je gedeeltelijk moet liggen, maar ook veel rekensommen op de basisschool is gewoon keihard stampen. Automatiseren noemen ze dit ook wel, en ook al kan je denken dat je tegenwoordig altijd wel een smartphone bij de hand hebt met rekenmachine, een beetje hoofdrekenen is toch wel handig om goed te kunnen. Als je kind daarom een beetje op schema loopt kan je hem/haar een beetje uitdagen met redactiesommen (verhaaltjessommen) of gewoon lekker extra laten automatiseren.

 1. Redactiesommen.nl – Dit is een ideale website om te gaan oefenen met een stukje begrijpend lezen, logische verbanden leggen en uiteindelijk ook gewoon rekenen. Voor mijn kinderen heb ik deze website veel gebruikt om ze wat aanvullend rekenwerk te geven. Vanaf groep 4 t/m groep 8 hebben ze sommen, werkbladen en aanvullende opdrachten. Ideaal om mee rekenen te oefenen en helemaal gratis!
 2. Squla – Ze adverteren met leuk leren en oefenen bij Squla. Met een handige App, website en vele verschillende manieren van werken met o.a. rekenen, spelling, taal, en heel veel aanvullende vakken kan je kind hier echt mee vooruit. Squla is helaas niet gratis, maar word in deze Corona tijd vaak via school wel “gratis” aangeboden tijdens de lestijden. Als je een login hebt op je basisschool zijn website is de kans groot dat je ook Squla hiertussen hebt staan. Zowel voor een leerling die extra begeleiding nodig heeft als een leerling die vooruit loopt heeft Squla echt veel leuke handvaten om ze extra te prikkelen.
 3. rekenen-oefenen.nl – Nog meer oefensommen om lekker aan de slag te gaan met rekenen (en gratis!) Voor alle basisschoolgroepen hebben ze leuke werkbladen om mee aan de slag te gaan!
 4. Spelletjesplein – Met spelletjes leren rekenen is voor veel kinderen natuurlijk nog leuker. Bij Spelletjesplein hebben ze hier dan ook slim op ingespeeld door veel leuke rekenspelletjes op een rij te zetten.

Handige websites voor Taal

Taal en vooral de Nederlandse taal leren is stiekem best wel lastig. Het is niet voor niets dat op de basisschool hier veel aandacht aan besteed word. Denk hierbij aan de eerste stap en dat is gewoon lezen. Daarna word het begrijpend lezen, lezen wat er staat, onthouden en mee aan de slag kunnen gaan. De Nederlandse taal vind ik ook nog lastig, en waarschijnlijk zullen de taal experts aan mijn manier van schrijven ook genoeg opmerkingen hebben. Gelukkig hebben we op de computer autocorrect staan :-). Voor de kinderen om zelf spelling te leren, taal, voltooide tijd etc. kan je onderstaande websites gebruiken:

 1. Spellingoefenen.nl – Een website waar je leuke leerzame oefeningen kunt downloaden en mee aan de slag kan gaan. Het is een basisset en gratis te gebruiken voor kinderen vanaf groep 3 t/m 8.
 2. Squla – Ook hier komt natuurlijk Squla om de hoek kijken. Wil je een zo compleet mogelijk programma voor je kind maken aan de hand van een leuke app, spelletjes en vooral veel schooloefeningen dan is het aan te raden om hier eens naar te kijken. Voor taal hebben ze ontzettend veel richtingen om je kind goed op weg te helpen in de wereld van de Nederlandse taal, maar ook Engels kan je prima aan de hand van Squla leren.
 3. Nieuwsbegrip – Voor de ouders die basisschool kinderen hebben dan zal dit bekend voorkomen. Op de website van nieuwsbegrip kan je diverse bladen terugvinden om mee aan de slag te gaan, of je kan het gratis ebook downloaden en gebruiken. Het gratis ebook over nieuwsbegrip vind je hier terug.

Er zullen ongetwijfeld nog tientallen, zo niet honderden andere websites zijn waar je leuke oefeningen voor uw kind terug kunt vinden voor thuis studie. Met bovenstaande heb je in ieder geval een leuke basis, en misschien dan in onze reacties hieronder nog wat handige tips voorbij gaan komen. Zoals het er nu naar uitziet zullen in Nederland in ieder geval t/m 18 januari de kinderen thuisschool krijgen. Hopelijk blijft het hierbij, maar met de Corona crisis weet je het maar nooit, dus wees voorbereid op een langere periode of een terugkerende periode.

Succes allemaal!

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   Note
   Mocht er een download link niet meer werken of ontbreken, dan kunt u dit melden via ons contact formulier.
   Gratis boeken downloaden
   Logo