Black Friday 2021Black Friday 2021

Sint Nikolaas en zijn knecht – Jan Schenkman

Jaja het is weer zover. Sinterklaas komt weer naar Nederland!! Het jaar 2021 zal net zoals vorig jaar helaas weer een Sinterklaasjaar zijn met veel aanpassingen. Door de Corona maatregelen zijn er veel aanpassingen aan dit te gekke kinderfeest. Het hoe en wat zullen we de komende tijd meemaken, maar dat betekend niet dat we het Sinterklaasfeest stilletjes voorbij laten gaan. Wij van Gratisboekendownloaden.net doen natuurlijk vrolijk mee. Daarom posten we weer een paar leuke kinderboeken met als thema Sinterklaas. Het boek Sint Nikolaas en zijn knecht is een echte klassieker. Als je het boek welke geschreven is door Jan Schenkman terugleest dan lees je een uniek verhaal vanuit het verleden.

De discussie over zwarte piet, hoe het Sinterklaasfeest eruit zou moeten zien e.d. was toen niet aanwezig. Er word ook wel gezegd dat met de komst van dit boek het huidige Sinterklaasfeest mee begonnen is. Download het boek nu eenvoudig gratis via de DBNL website om te kijken hoe het er vroeger aan toe ging. Ik moet zeggen dat het wel vermakelijk is om een dikke 150 jaar terug te gaan, er zijn veel overeenkomsten maar ook duidelijke verschillen.

Een korte omschrijving:

De onderwijzer Jan Schenkman was een druk baasje. Naast zijn werk als onderwijzer schreef hij tientallen kinderboeken, waarvan Sint Nikolaas en zijn knecht uit 1850 waarschijnlijk het bekendst is. Schenkman introduceerde de moor als de helper van de Sint en hij maakte een echte kindervriend van Sinterklaas die liever kinderen wilde belonen dan straffen.

In het boekje van Schenkman gaat de Sint ook te rade bij de onderwijzer van de kinderen om te vragen welke kinderen zoet zijn geweest en welke stout.

Het originele boek genoot grote populariteit en werd zo’n 50 jaar lang opnieuw uitgegeven. Het bruin-zwarte uiterlijk van Zwarte Piet en het kroeshaar hebben we ook aan Schenkman te danken (net als de zwartepietendiscussie die ons de afgelopen 10 jaar bezig heeft gehouden).

Het ligt echter niet voor de hand dat Jan Schenkman de knecht als slaaf bedoelde. Ook toen al was slavernij iets waar je niet mee thuis kon komen en aangezien Schenkman zijn boekje educatief bedoelde, wilde hij waarschijnlijk juist een positieve voorstelling van een gekleurd persoon laten zien. De helper had in het boek van Schenkman overigens nog geen naam.

Auteur – Jan Schenkman
Verschijningsjaar – 1850
Aantal pagina’s
Prijs – Gratis als ebook
Formaat ebook – Adobe ePub

Download linkDownload het boek Sint Nikolaas en zijn knecht nu helemaal gratis via DBNL

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   Note
   Mocht er een download link niet meer werken of ontbreken, dan kunt u dit melden via ons contact formulier.
   Gratis boeken downloaden
   Logo